کاربرد لوله و اتصالات استیل در صنایع غذایی

کاربرد لوله و اتصالات استیل در صنایع غذایی

یکی از موارد استفاده از فولاد استیل یا فولاد ضدزنگ، صنعت غذاسازی است. به‌منظور جلوگیری از آلودگی محصول تولیدشده، بسیاری از کارخانه‌های مربوط به صنایع غذا سازی موظف هستند از دستگاه‌ها و تجهیزات خاصی استفاده نمایند. به‌کارگیری لوله و اتصالات استیل در صنایع غذایی به‌عنوان پیچیده‌ترین تأسیسات در غذا سازی به‌حساب می‌آید. آبکاری گالوانیزه گرم اصفهان

اتصالات استیل صنایع غذایی

تولیدکنندگان مواد غذایی در فرآیند تولید محصول نهایی از اتصالات و لوله‌های خاصی استفاده می‌کنند تا بتوانند سلامت محصول را تأمین نمایند. به‌عنوان‌مثال می‌توان به سینی استیل استفاده کرد که در این کارخانه‌ها به کار گرفته می‌شود.

درواقع یکی از اصلی‌ترین بخش‌های تشکیل‌دهنده یک کارخانه غذاسازی، لوله و اتصالات استیل است که به‌منظور استفاده در خط تولید، حمل مواد و نگهداری مورداستفاده قرار می‌گیرند. البته ذکر این نکته حائز اهمیت است که نوع فلز ضدزنگ نیز باید موردتوجه قرار گیرد؛ زیرا هر فلز یا فولاد ضدزنگ مناسب برای انجام این کار نیست.

انواع اتصالات استیل صنعت غذا سازی

در صنعت غذا سازی تجهیزات و اتصالات در طیف گسترده‌ای دسته‌بندی می‌شوند و این مهم‌ترین عامل دخیل در کیفیت محصول تولیدشده توسط کارخانه به شمار می‌رود. با توجه به اینکه محیط کارخانه‌های تولیدی محصولات غذایی با آب، رطوبت و بخارآب بیشتر از هر صنعت دیگری سروکار دارند، نیاز است تا از تجهیزاتی استفاده شود که در برابر این عوامل پایداری و مقاومت کافی داشته باشند.

اتصالات در این مکان‌ها بر اساس موقعیت، نوع تأسیسات و فرآیند تولید در دسته‌ها و انواع مختلف تقسیم‌بندی می‌شوند که عبارتند از:

شیر پروانه‌ای صنعت غذا سازی
مهره‌ماسوره
شیر یک‌طرفه
زانو استیل
سه‌راهی استیل
بست استیل مخصوص
واشر مهره‌ماسوره
تبدیل استیل
دستگاه شست‌وشوی مخازن در صنعت غذا سازی.

بررسی استیل اتصالات صنایع غذایی

در بین انواع مختلف استیل یا فولاد ضدزنگ دو نوع استیل 316 و استیل 430 دو آلیاژ ایده‌آل برای ایجاد اتصالات و سیستم لوله‌کشی پیچیده صنایع غذا سازی کاربرد دارند که به کاربرد آن‌ها اشاره خواهیم کرد. این دو نوع فولاد ضدزنگ دارای ویژگی‌هایی ازجمله مقاومت در برابر خوردگی و فرسایش، مقاوم در برابر زنگ‌زدگی، مقاوم در برابر خراش و ضربه و آسیب‌های احتمالی دیگر هستند علاوه بر این توانایی تحمل فشار زیادی رادارند. به همین دلایل بیشترین کاربرد را در لوله و اتصالات استیل صنایع غذایی دارند.

کاربرد استیل 316

استیل یا فولاد ضدزنگ نوعی از آلیاژ مقاوم در برابر زنگ‌زدگی است. وجود نیکل و کروم با درصد بالا موجب ایجاد چنین مقاومتی شده است. مشابه با آلیاژهای فولادی دیگر می‌تواند دمای حرارتی تا چند درجه بیشتر از فرایندهای تولیدی مواد غذایی را تحمل نماید. در حالت کلی از مقاومت حرارتی قابل‌توجهی برخوردار است.

مقاومت بالا در محیط‌های اسیدی، قلیایی و کلریدها یا نمک‌ها موجب شده است تا در بین انواع آلیاژ فولادی ضدزنگ بیشترین کاربرد را در صنایع غذایی داشته باشد. این در حالی است که آلیاژهای دیگر با قرار گرفتن در محیط‌های نمکی دچار حفره‌های سوراخ می‌شوند و این موجب وارد شدن آسیب به دستگاه می‌شود مانند فولاد استیل SS304.

کاربرد استیل 430

استیل یا فولاد ضدزنگ 430 عملکردی مشابه استیل 316 دارد با این تفاوت که مقدار نیکل موجود در استیل 430 متفاوت‌تر است. این در حالی است که میزان کروم استفاده‌شده در ساخت فولاد ضدزنگ 430 به همان میزان استیل 316 است. وجود درصد پایین‌تر نیکل در ساختار این نوع استیل باعث شده تا ازلحاظ قیمتی مقرون به‌صرفه‌تر باشد و همین دلیل کاربرد بیشتر آن در صنایع غذایی به شمار می‌رود.

از طرفی دیگر استیل 430 یک نوع فولاد آلیاژی مغناطیسی است و در دسته آلیاژهای فریتیک قرار می‌گیرد. این محصول در برابر ترک‌خوردگی و ضربه از مقاومت بسیار بالایی برخوردار است.

علاوه بر این استیل 430 به‌کاررفته در صنایع غذایی در برابر اسید نیتریک و اسیدهای آلی از خود واکنش عالی با مقاومت بالا نشان می‌دهند. به همین علت اکثراً در ساخت لوله و اتصالاتی که در تماس درازمدت با مواد دارای ترکیبات ملایم اسیدی هستند به‌کاربرده می‌شوند.درصد پایین‌تر نیکل فولاد ضدزنگ 430 در برابر استیل 316 باعث می‌شود تا در برابر اسیدهای رقیق به‌اندازه آن مقاوم نباشد. هم‌چنین این آلیاژ مقاومت بسیار خوبی در مقابل گوگرد و اکسیداسیون از خود نشان می‌دهد.

بهترین نوع استیل به‌کاررفته در صنایع غذایی کدام است؟

برای پاسخ دادن به این سوال که کدام نوع از استیل‌های به‌کاررفته در لوله و اتصالات صنایع غذایی بهتر یا کم‌خطرتر است؛ باید به نوع کاربرد استیل در صنعت غذا سازی توجه نمود. استیل به‌کاررفته در تولیدی قنادی که شکلات تولید می‌کند با استیل استفاده‌شده در کارخانه‌ای که ماست تولید می‌کند، متفاوت از یکدیگر هستند.

با توجه به‌تمامی مطالب ذکرشده و کاربرد دو نوع استیل بیان‌شده در حالت کلی به‌کارگیری استیل 316 در ساخت ظروف یک انتخاب بهینه است. این آلیاژ در برابر نمک و ترکیبات اسیدی از لحاظ شیمیایی از مقاومت بیشتری برخوردار است.

در مقابل استیل 430 یک نوع فولاد ضدزنگ مناسب و ارزان است که برای تولیدکنندگان صنایع غذایی که با دمای حرارتی بالا سروکار دارند، گزینه انتخابی بهینه‌ای است. مقاومت هر دو نوع آلیاژ از طریق الکتروپولیش کردن قابل‌افزایش است. استفاده از این روش موجب بهبودی لایه اکسید به‌منظور حفاظت از فولاد می‌شود. علاوه بر این تمامی برآمدگی‌ها و فرورفتگی‌های موجود بر سطح آلیاژ از بین رفته و از چسبندگی مواد غذایی به فولاد جلوگیری می‌کند. از طرفی کار تمیز کردن فولاد و تجهیزات نیز آسان‌تر می‌شود.

نکته قابل‌توجه در انتخاب نوع استیل مناسب برای خط تولید صنایع غذایی نحوه نگه‌داری سینی یا سبدی از جنس فولاد ضدزنگ است. شیوه صحیح نگه‌داری موجب افزایش طول عمر مفید آن می‌شود. در حالت کلی ورق‌های فلزی و استیل به‌هیچ‌عنوان نباید با فولاد ساده و غیر آلیاژی دیگر یا برس آهنی دچار خراش شوند. این کار موجب از بین رفتن لایه محافظتی در برابر اکسیدشده و در کیفیت محصول نهایی تولیدشده تأثیر مستقیمی خواهد داشت.

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *